Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar: Beyin kanser hücresini öldüren keşfimiz için maddi destek bulamıyoruz

Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sancar: Beyin Kanserini Yenmek İçin Umudu Arttırıyor

2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Nefes gazetesinden Şehriban Kıraç ile yaptığı röportajda beyin kanserine yönelik yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Aziz Sancar, beyin kanserinin ölüm nedenleri arasında 10. sırada yer aldığını belirterek, mevcut kanser ilaçlarının beyin kan-beyin bariyerini geçemediğini ve bu nedenle etkisiz kaldığını vurguladı.

Prof. Dr. Sancar’ın ekibi, EdU adı verilen bileşenin, hızlı bölünen kanserli beyin hücrelerini öldürebilirken, sağlıklı bölünmeyen beyin hücrelerini koruyabileceğini keşfetti. Bu önemli keşif, umut verici sonuçlar doğurarak beyin kanserinin tedavisinde yeni bir kapı açabilir.

Çalışmaları için maddi destek bulmakta zorluk çektiklerini dile getiren Sancar, ilaç firmalarının hangi projeleri destekleyeceklerini belirlemekte zorlandıklarını ifade etti.

Sancar ayrıca, beyin kanseri tedavisi için gönüllü insanlarda deneme yapma gerekliliğini vurgulayarak, umut verici ve güvenli sonuçlar elde ettiklerini belirtti. Beyin kanserine tanı konulan hastaların ortalama yaşam süresinin 14-16 ay olduğunu hatırlatarak, yeni tedavi yöntemlerinin ne kadar hızlı geliştirilebilirse, o kadar iyi olacağını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın bilimsel araştırmalara yönelik bütçede kısıntıya gitmesiyle ilgili belirsizlikleri de değerlendiren Aziz Sancar, Türkiye’deki gençlere bilim yapmaları için cesaret verdi ve yurtdışında bilim eğitimi alıp Türkiye’ye dönmelerini tavsiye etti.

Sancar’ın sözleri, Türkiye’deki gençlere bilimde ilerlemeleri ve ülkeye dönerek katkıda bulunmaları için önemli bir mesaj niteliği taşıyor.

Related Posts

Evrendeki sırrı çözülemeyen patlamalar ne anlama geliyor?

Evrendeki sırrı çözülemeyen patlamalar ne anlama geliyor?

Dolandırıcılığa karşı “çoklu kimlik doğrulaması” tavsiyesi

Dolandırıcılık olaylarına karşı cep telefonundaki banka ve benzeri uygulamalarda kullanılabilen çoklu kimlik doğrulamasının, yaşanabilecek parola kırılma durumlarında etkili korunma yöntemi olduğu belirtildi.

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası Bodrum’da yapılacak

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası yarın Muğla’nın Bodrum ilçesinde başlayacak.

Windows ve macOS’e rakip geliyor! Huawei PC için HarmonOS’i duyurdu

Telefon ve tablet modellerinde kendi arayüzünü kullanan firma, bilgisayar işletim sistemi için sürpriz bir duyuruya imza attı. HarmonyOS işletim sisteminin bilgisayar sürümü geliyor.

Zuckerberg’den TikTok itirafı: Bizi fena geçti

Meta’nın tepe yöneticileri, Facebook ve Instagram’ın artık sosyal medyada öncü değil, yarışa sonradan katılan “rakip” konumunda olduğunu kabul ediyor. ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) Meta’ya karşı açtığı antitröst davasında ortaya çıkan yeni belgeler, şirketin TikTok karşısındaki zor durumunu gözler önüne serdi.

Gemini yapay zeka uygulaması sonunda tablete geldi

Google, sonunda beklenen uygulamayı iPad platformuna çıkardı. Üstelik bir telefon uygulamasının klonu değil, tamamen tablet için tasarlanmış ve optimize edilmiş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir