İnsanlar filleri ‘bozdu’: Eskisi gibi doğmuyorlar

Afrika ve Asya’da Fillerin Evrimsel Değişimi

Afrika; Güney ve Güneydoğu Asya’nın dev ve sevimli canlıları filler, 4 metre boyları ve 7 bin kilo ağırlıklarıyla karada yaşayan en büyük hayvan unvanını da taşıyor. Ancak bu dev canlılar, insanlar yüzünden evrim sürecinde birtakım değişiklikler yaşıyor…

Güneydoğu Asya ve Afrika’nın sembol hayvanları olan fillerin dişsiz doğum oranları, son 80 yılda belirgin bir şekilde artmış durumda. Bu durum, insanların yasa dışı fildişi avcılığıyla ilişkilendirilerek evrimsel bir adaptasyon olarak değerlendirilmekte.

Özellikle Doğu Asya’da fildişinden yapılan takı ve süs eşyaları zenginlik sembolü olarak kabul edilirken, aynı zamanda fildişleri ‘alternatif tıp’ için kullanılmakta.

Fillerde Dişsiz Doğum Oranlarındaki Artış

1930’larda dişsiz doğum oranı yüzde 1-2 iken; günümüzde bazı fillerde bu oranın yüzde 98’e kadar çıktığı bilinmekte. Bu hızlı evrimsel değişim, doğal seleksiyonun etkisini ve insan faaliyetlerinin ekosistemler üzerindeki uzun vadeli etkilerini gösteriyor.

Hayatta Kalma Şansı Artıyor

Bilim insanları ve doğa gözlemcilerinden gelen verilere göre, dişsiz doğan fillerin hayatta kalma şanslarının arttığı ve bu özelliklerin sonraki nesillere aktarıldığı biliniyor…

Related Posts

Windows ve macOS’e rakip geliyor! Huawei PC için HarmonOS’i duyurdu

Telefon ve tablet modellerinde kendi arayüzünü kullanan firma, bilgisayar işletim sistemi için sürpriz bir duyuruya imza attı. HarmonyOS işletim sisteminin bilgisayar sürümü geliyor.

Zuckerberg’den TikTok itirafı: Bizi fena geçti

Meta’nın tepe yöneticileri, Facebook ve Instagram’ın artık sosyal medyada öncü değil, yarışa sonradan katılan “rakip” konumunda olduğunu kabul ediyor. ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) Meta’ya karşı açtığı antitröst davasında ortaya çıkan yeni belgeler, şirketin TikTok karşısındaki zor durumunu gözler önüne serdi.

Gemini yapay zeka uygulaması sonunda tablete geldi

Google, sonunda beklenen uygulamayı iPad platformuna çıkardı. Üstelik bir telefon uygulamasının klonu değil, tamamen tablet için tasarlanmış ve optimize edilmiş.

WhatsApp’tan gelen o mesajlara sakın tıklamayın: Bilişim uzmanından kritik uyarı

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Kenan Altınsaat, vatandaşların elektronik posta (e-posta) veya WhatsApp üzerinden kendilerine ulaşan hatırlatma veya reklam linklerine doğrudan gitmek yerine, kendi internet tarayıcılarını kullanmalarının daha doğru olacağını bildirdi.

Yaşayan ilaçlar ve kişiye özel aşılar MIMIC 2025’te tanıtıldı

Bağışıklık sistemi üzerine çalışan dünyaca ünlü bilim insanları, İstanbul’da düzenlenen 6. Uluslararası Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi’nde bir araya geldi.

Araştırma kanıtladı: İnsanlar gözleriyle gerçekten iletişim kurabiliyor

Yeni bir araştırma, insanların yalnızca göz hareketleriyle bile anlamlı bir iletişim kurabildiğini ortaya koydu. Kanada’daki McGill Üniversitesi’nden psikoloji profesörü Jelena Ristic ve ekibi tarafından yürütülen çalışmaya göre, gözlerin niyet taşıyıp taşımadığı, izleyen kişiler tarafından bilinçsizce algılanabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir