En çok gelir vergisi alan ülkeler belli oldu: Mehmet Şimşek görmesin Türkiye şaşırttı

Vergi Oranları Ülkeler Arasında Farklılık Gösteriyor

Devletin kaynak yaratarak, yatırım ve harcamaları karşılamasını amacıyla toplanan vergiler büyümeye katkıda bulunmak, gelir paylaşımını düzenlemek için de önem arz ediyor. Her devlet ülkesinin dinamiklerine göre vergi oranlarını belirlerken ortaya çok farklı tutarlar çıkıyor.

Kimi ülkeler düşük oranlarla sınırlı kalırken, bazıları ise yüksek gelir grupları için belirlenen vergi dilimleri ile oldukça yüksek seviyelere ulaşıyor.

En Yüksek Gelir Vergisi Alan Ülkeler

Dünyanın en gelişmiş sosyal sistemlerinden birine sahip olan Finlandiya, vatandaşlarına ücretsiz sağlık hizmetleri, eğitim ve çeşitli sosyal yardımlar sunuyor. Ancak, özellikle yüksek gelir grupları için bu hizmetlerin karşılığı olarak yüksek vergi oranları kaçınılmaz bir maliyet oluşturuyor.

Trading Economics’in verilerine göre, ortalama maaşın 4 bin 32 euro olduğu İskandinav ülkesinde, yıllık gelir vergisi oranı yüzde 57,65 olarak belirlenmiş durumda.

Bu alanda Finlandiya’yı Japonya takip ediyor. Japonya, yaklaşık yüzde 55,97’lik gelir vergisi oranıyla dünyadaki en yüksek vergilendirme seviyelerinden birine sahip. Gelişmiş altyapısı, sağlık sistemi ve kamu hizmetleriyle tanınan ülke, vergi gelirlerini yüksek yaşam standartlarını korumak için kullanıyor.

Avrupa Ülkeleri Vergi Listenin Üst Sıralarında

Dünyada gelir vergisinin en yüksek olduğu ilk 10 ülkenin 7’si Avrupa kıtasında yer alıyor. Lider Finlandiya’nın öncülük ettiği listede, bir diğer İskandinav ülkesi Danimarka yüzde 55,9’luk gelir vergisi oranıyla üçüncü sırada yer alıyor.

Danimarka’yı İsveç, Belçika, Slovenya ve Hollanda takip ediyor. Avrupa Birliği’nin ekonomisi en güçlü iki ülkesi Fransa ve Almanya ise yüzde 45’lik gelir vergisi oranıyla sırasıyla 17. ve 18. sırada bulunuyor. Avrupa ülkeleri arasında gelir vergisinin en düşük olduğu ülke ise yüzde 10 oranıyla Romanya.

Türkiye Vergi Oranlarıyla Dikkat Çekiyor

Türkiye’de vergi dilimleri, yıllık toplam gelir baz alınarak kademeli şekilde hesaplanıyor. Ortalama gelir vergisi oranı yüzde 33-34 seviyelerinde bulunmaktadır.

2024 yılı itibarıyla, Türkiye’de yıllık 110 bin TL’ye kadar olan gelirlerde yüzde 15, 230 bin TL’ye kadar yüzde 20, 580 bin TL’ye kadar yüzde 27, 3 milyon TL’ye kadar yüzde 35 ve 3 milyon TL’yi aşan gelirlerde ise yüzde 40 oranında gelir vergisi uygulanmaktadır.

Gelir Vergisi Almayan Ülkeler

ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan, Katar ve Kuveyt’i gelişmiş piyasalar olarak yeniden sınıflandırdığını duyurdu. Gelişmiş ülkeler arasına adını yazdıran Katar ve Kuveyt, vatandaşlarından gelir vergisi almayan ülkeler arasında yer almaktadır.

Dünyanın en zengin ülkelerinden Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Bahreyn de gelir vergisi almayan ülkeler arasında bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, Karayipler’de yer alan Bahamalar, Bermuda ve Cayman Adaları gibi ülkeler de gelir vergisi uygulamamaktadır.

Related Posts

Bursa’nın ihracatında otomotiv sektörü başı çekiyor

Bursa’nın dış satımının yüzde 50,32’lik kısmı otomotiv endüstrisi ürünlerinden oluştu.

Bessent: Sonbaharda Fed başkanlığı çalışmalarına başlayacağız

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı için birçok iyi adayları olduğunu belirterek, “Sonbaharda bunun üzerinde çalışmaya başlayacağız.” dedi.

Borsa İstanbul’da 21 şirket için endeks değişti! KAP açıklaması geldi!

Borsa İstanbul 1 Temmuz 2025 tarihi itibariyle 21 hisse için piyasa sınıflandırması kapsamında endeks değişikliğine gidildiğini açıkladı

Almanların tercihi Türk kahvaltısı!

Almanlara Türk Kahvaltısı kültürü kazandıran mekanda hafta sonları yer bulmak zor. Bol çeşitli serpme kahvaltı Almanların büyük beğenisini kazandı. Mekan 300 kişilik. 50 civarı çoğu Alman garson, temizlik elemanı, aşçı, pasta ustası hizmet veriyor …

BMW’de EV depremi: 71 bin araç geri çağrıldı

BMW, dünya genelinde 70 binden fazla elektrikli aracını geri çağırma kararı aldı. Amerika Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından paylaşılan bilgiye göre, geri çağırmanın sebebi, araç yazılımında tespit edilen ve yüksek voltaj …

Dünya piyasaları sarsılabilir: Dev ekonomiler krizin eşiğinde!

Ortadoğu ve Ukrayna’daki savaşların etkisi sürerken, Asya’da büyüyen ekonomik sorunlar yeni bir bankacılık krizinin habercisi olabilir. Çin ve Rusya’daki gelişmeler küresel piyasalar için ciddi riskler barındırıyor. Uzmanlar, kriz ihtimaline karşı önlem alınması gerektiğini vurguluyor.