Araştırma kanıtladı: İnsanlar gözleriyle gerçekten iletişim kurabiliyor

İnsanların Göz Hareketleriyle İletişim Kurabildiği Araştırması Yayınlandı

Bir araştırmada, insanların istemli ve istemsiz göz hareketlerine verdikleri tepkiler incelendi. Katılımcılar, bir ekrana bakarak kendi seçimleriyle ya da yönlendirilerek sağa ya da sola doğru bakışlar gerçekleştirdi. Bu kayıtlar daha sonra deneyin ikinci aşamasında kullanıldı.

Yaklaşık 80 kişiden oluşan ikinci grup, videoları izledi ve her video, göz hareketi başlamadan hemen önce kesildi. Katılımcılardan, videodaki kişinin hangi yöne bakacağını tahmin etmeleri istendi. Bilinçli göz hareketlerinde kararlarını daha hızlı veren katılımcılar, göz temasının arkasındaki niyeti algılayabildiklerini gösterdi.

Araştırmanın devamında yapılan iki ek deneyde, yaklaşık 70’er kişilik yeni gruplar, aynı videoları izledi. Bu kez katılımcıların göz hareketlerini ne kadar hızlı takip ettiği ölçüldü. Ancak şaşırtıcı bir şekilde, göz hareketinin istemli mi istemsiz mi olduğu bu takip hızını etkilemedi.

Bu bulgular, beynin göz hareketlerinin niyetini algılamasıyla fiziksel takibi farklı mekanizmalarla işlediğini düşündürüyor. Belki de niyeti anlama süreci, göz takibinden sonra başlıyor.

Araştırma ekibi, videoları detaylı analiz ederek, istemli göz hareketlerinden hemen önce göz çevresinde daha fazla mikro hareket olduğunu saptadı. Bu çok küçük farklar, insanların niyeti sezmesinde etkili olabilir.

Öte yandan, Ristic gelecekte daha hassas göz izleme teknolojileriyle deneyleri tekrarlayacaklarını ve göz niyetinin yalnızca yönünü değil, arkasındaki amacı da test edeceklerini belirtti.

Ekip ayrıca, nörogelişimsel bozukluklara sahip bireylerle benzer deneyler yapmayı planlıyor. Araştırma, bu bireylerin sosyal ipuçlarını algılamadaki farklılıklarının hangi aşamada ortaya çıktığını anlamaya katkı sunmayı hedefliyor.

Related Posts

Fatih’in okçuları kıyasıya mücadele etti

Fatih Belediyesi, ata sporlarından okçuluğu yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla okçuluk yarışması düzenledi. Fatih Belediyesi Spor Tesisleri’nde gerçekleşen Okçuluk Yarışması, genç sporcuların heyecan dolu mücadelesine sahne oldu.

YouTube, mini oynatıcı tasarımını değiştiriyor!

YouTube, Android uygulamasındaki mini oynatıcı arayüzünü bir kez daha yeniliyor. Geçtiğimiz yıl yaptığı değişiklikle daha büyük ve işlevsel bir mini oynatıcı sunan platform, aldığı yoğun eleştiriler sonrasında, bu tasarımı geri çekiyor ve daha sade …

Dünyanın en yaşlı ağacı Büyükbaba tehdit altında

Şili’deki 5 bin 400 yıllık “Büyükbaba”, yalnızca dünyanın en yaşlı canlılarından biri değil; aynı zamanda iklim verilerinin bekçisi. Şimdi bir yol projesi tehdidi altında.

Steam kullanıcılarının tercihi netleşiyor: Windows 11 yine yükseldi!

Steam’in aylık Yazılım ve Donanım raporunun Nisan sürümü yayınlandı. Rapora göre Windows 11, oyuncular arasında çok daha iyi bir performans gösteriyor. Peki ya donanım tarafında durum nasıl? Gelin birlikte bakalım…

iPhone’unuzun ömründen yiyor: Bu 3 ayarı kapatın!

Uzmanlar, söz konusu üç ayarın bir arada devre dışı bırakılması durumunda iPhone kullanıcılarının günlük kullanım süresini ortalama %15–20 oranında uzatabileceğini vurguluyor.

Samsung RAM Plus sınırı One UI 8 ile 12 GB’a yükseliyor

Samsung’un yakında kullanıcılarına sunacağı One UI 8 güncellemesi, RAM Plus özelliğinde önemli bir değişikliği beraberinde getiriyor. 2021 yılında tanıtılan ve kullanıcıların Galaxy cihazlarında depolama alanını sanal RAM olarak kullanmalarına …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir