ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’ndan Android ve Apple kullanıcılarına uyarı

Dünyanın önde gelen istihbarat ve ulusal güvenlik kurumlarından biri olarak bilinen ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) son dönemde akıllı telefon sahiplerine yönelik siber saldırılar konusunda bir açıklama yayınladı. 

Açıklamada, Apple’ın iPhone model akıllı telefonlarıyla birlikte Android işletim sistemini kullanan diğer telefon sahiplerine uyarılarda bulunuldu. 

Kurum tarafından yapılan açıklamada WiFi ağı üzerinde tehlikeli saldırganların olabildiği belirtilirken, akıllı telefon uygulamaları ve diğer sistemler aracılığıyla siber casusluk, kimlikte sahtecilik ve fidye yazılım yükleme gibi işlemlerin yapılabildiğini duyurdu. 

Yetkililer kullanıcıların telefonlarının en güncel sürümlerine yüklemeleri gerektiğini duyururken kamuya açık alanlarda ise akıllı telefonların WiFi’ının kapalı olmasının önemli bir güvenlik önlemi olduğunu vurguladı. 

ABD’de geçen yıl 353 milyondan fazla insanın kişisel verilerinin sızıntılar ve saldırılar sebebiyle çalındığı da açıklandı.

GÜNCEL YAZILIM KULLANIN

Telefon şirketlerinin yazılımlarını sık sık olası saldırılara karşı güncellediğini belirten NSA, akıllı telefondaki uygulamaları da güncellenmesi gerektiğini duyurdu. Bu sayede siber saldırganların önüne geçilebildiği belirtildi.

RESMİ MAĞAZADAN UYGULAMA İNDİRİN

Yapılan açıklamada Android kullanıcıları için Google Play ve iOS kullanıcıları için ise App Store’dan uygulama indirilmesinin gerektiği duyuruldu. Başka platformlardan indirilen uygulamaların cihazlara zarar verebildiği de belirtildi. 

Google’ın geçen yıl Play Store’dan 2.3 milyon uygulamayı kaldırdığına dikkat çekildi.

WİFİ VE BLUETOOTH’U KAPATIN

NSA, kamusal alanlarda Android ve iPhone kullanıcılarının WiFi ve Bluetooth bağlantılarını kapatması gerektiğini duyurdu. Açıklamada kamuya açık WiFi ve Bluetooth ağlarında tuzak olabileceği aktarıldı.

HAFTADA BİR TELEFONU KAPATIN

Akıllı telefonların haftada bir kere kapatılmasının olası bir siber saldırının önüne geçebildiği belirtilirken bu sayede bütün açık internet sayfaları, uygulamalar ve banka hesaplarının kapandığına da dikkat çekildi.

KAMERAYI KAPATIN

NSA, olası bir siber saldırıda mikrofon ve kameraların kapatılmasına yarayan kılıflardan kullanılması gerektiğini duyurdu. NSA, bu tür kılıflarda mikrofonun sesini kısan ya da kamerayı kapatabilen aparatlar olduğuna da dikkat çekti. Eğer bu tür kılıflar kullanılmazsa, bir bant ya da sticker aracılığıyla kameraların kapatılabileceği aktarıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx