AB’den Apple ve Meta’ya 798 milyon dolar ceza

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, dijital devlerin gücünü kısıtlamak için hazırlanan Dijital Piyasalar Yasası (DMA) kapsamında önemli bir adım attı. AB Komisyonu, Apple’a 500 milyon euro (yaklaşık 570 milyon dolar) ve Meta’ya da 200 milyon euro (yaklaşık 228 milyon dolar) ceza verdi. Ceza gerekçeleri arasında, kullanıcıları alternatiflere yönlendirmeyi engelleyen uygulamalar ve veri gizliliği tercihlerini sınırlayan iş modelleri yer aldı.

Apple ve Meta Ceza Aldı

Apple’ın cezası, App Store politikalarıyla ilgiliydi. Komisyon, Apple’ın geliştiricileri daha ucuz alternatiflere yönlendirmesini engelleyen teknik ve ticari kısıtlamalar uyguladığını belirledi. Şirketin “Core Technology Fee” adıyla sunduğu yeni ücret modeli de eleştirilere neden oldu.

Apple, karara itiraz edeceğini açıkladı. Şirketin yaptığı açıklamada, “Bugünkü duyurular, kullanıcı gizliliği ve güvenliği için zararlı olan, ürünlere zarar veren ve teknolojiyi ücretsiz sunmayı zorunlu kılan Avrupa Komisyonu kararlarının bir başka örneğidir” denildi.

Meta da Facebook ve Instagram kullanıcılarını hedefleyen “öde ya da rıza göster” modeliyle DMA’yı ihlal etti. 2023 Kasım’ından itibaren uygulanan sistem, reklamsız deneyim için ödeme yapmayı veya verilerin reklam amacıyla kullanılmasını kabul etmeyi gerektiriyor. AB Komisyonu, bu modelin kullanıcıların özgür tercih yapmalarına izin vermediğini belirtti.

Meta da Apple gibi karara karşı çıktı. Şirket, Avrupa Komisyonu’nun başarılı Amerikan şirketlerine karşı ayrıcalıklı davrandığını ve sadece para cezası olmadığını, iş modeline müdahale anlamına geldiğini savundu.

Açıklamaya göre Apple ve Meta, Komisyon kararlarına uymak zorunda ve aksi takdirde düzenli günlük para cezalarıyla karşılaşacaklar. Uyum için iki ay süreleri var.

ABD ile Olası Gerilim

AB’nin bu hamlesi, ABD ile yeni bir ticaret gerilimi riskini beraberinde getirebilir. Daha önce, ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan şirketlerine ceza veren ülkelere karşı gümrük vergileriyle karşılık vereceği tehditlerinde bulunmuştu. AB kaynakları, Teresa Ribera döneminde cezaların göreceli olarak sınırlı tutulmasında bu siyasi faktörün etkili olabileceğini belirtiyor. Önceki AB antitröst şefi Margrethe Vestager döneminde ise çok daha büyük para cezaları gündeme gelmişti.

Related Posts

Dolandırıcılığa karşı “çoklu kimlik doğrulaması” tavsiyesi

Dolandırıcılık olaylarına karşı cep telefonundaki banka ve benzeri uygulamalarda kullanılabilen çoklu kimlik doğrulamasının, yaşanabilecek parola kırılma durumlarında etkili korunma yöntemi olduğu belirtildi.

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası Bodrum’da yapılacak

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası yarın Muğla’nın Bodrum ilçesinde başlayacak.

Windows ve macOS’e rakip geliyor! Huawei PC için HarmonOS’i duyurdu

Telefon ve tablet modellerinde kendi arayüzünü kullanan firma, bilgisayar işletim sistemi için sürpriz bir duyuruya imza attı. HarmonyOS işletim sisteminin bilgisayar sürümü geliyor.

Zuckerberg’den TikTok itirafı: Bizi fena geçti

Meta’nın tepe yöneticileri, Facebook ve Instagram’ın artık sosyal medyada öncü değil, yarışa sonradan katılan “rakip” konumunda olduğunu kabul ediyor. ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) Meta’ya karşı açtığı antitröst davasında ortaya çıkan yeni belgeler, şirketin TikTok karşısındaki zor durumunu gözler önüne serdi.

Gemini yapay zeka uygulaması sonunda tablete geldi

Google, sonunda beklenen uygulamayı iPad platformuna çıkardı. Üstelik bir telefon uygulamasının klonu değil, tamamen tablet için tasarlanmış ve optimize edilmiş.

WhatsApp’tan gelen o mesajlara sakın tıklamayın: Bilişim uzmanından kritik uyarı

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Kenan Altınsaat, vatandaşların elektronik posta (e-posta) veya WhatsApp üzerinden kendilerine ulaşan hatırlatma veya reklam linklerine doğrudan gitmek yerine, kendi internet tarayıcılarını kullanmalarının daha doğru olacağını bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir