Sağlık Bakanlığı’ndan tartışma yaratacak karar: ‘Hastanelerde sahipsiz hayvan olmayacak’

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan “Sağlık Kuruluşlarında Sahipsiz Hayvanlarla İlgili Alınması Gereken Tedbirler” başlıklı yazı 81 İl Valiliğine, 81 İl Sağlık Müdürlüklerine ve 81 İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine ve gönderildi.

Halk sağlığına vurgu yapılan yazıda, sağlık yerleşkelerinde başta köpekler olmak üzere sahipsiz hayvanlarla ilgili gerekli tedbirlerin alınması ve sağlık kuruluşları içerisine girmiş olan sahipsiz hayvanlarının dışarı çıkarılması için yerel yönetimlerle koordinasyon içerisinde olunması istendi.

Yazıda; son dönemde, sağlık kuruluşlarının girişlerinde ve bahçelerinde sahipsiz hayvanların arttığına dair tespitlerin olduğuna dikkat çekildi. Bakanlığa bu hususta çokça şikâyet ulaştığı ve bu durumun sağlık kuruluşlarına başvuran vatandaşların sağlığını tehdit eder hale geldiği belirtildi.

Başta köpekler olmak üzere sahipsiz hayvanların yalnızca insanlarda fiziksel yaralanmalara yol açmakla kalmayıp, aynı zamanda hayvanlardan bulaşan hastalıklar ve hijyen açısından da risk taşıdığı ifade edildi.

Yazıda, sağlık tesisleri ve yerleşkelerinde sahipsiz hayvanların varlığının hem yurttaşların sağlık hizmetine erişimini hem de sağlık çalışanlarının hizmet sunumunu olumsuz etkileyerek halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit teşkil ettiği vurgulandı.

Buna göre; Valilikler koordinasyonunda, yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla iş birliği içinde, sağlık kuruluşları ve yerleşkelerinde başta köpekler olmak üzere sahipsiz hayvanlarla ilgili olarak yasal düzenlemeler ve meri mevzuat çerçevesinde gerekli tedbirler alınacak.

Sağlık kuruluşları ve yerleşkelerinin idari işleyişinden sorumlu yöneticiler tarafından, gerekli fiziki önlemler ivedilikle tamamlanacak. Saha kontrollerinin düzenli olarak yapılacak.

Sağlık kuruluşları ve yerleşkeleri içine giren sahipsiz hayvanların yerleşke dışına çıkarılacak. Tüm bunlar için; sağlık kuruluşları yöneticileri ile yerel yönetimler arasında etkin bir koordinasyon mekanizması oluşturulacak.

Related Posts

Orta Doğu’da mülteciler STK’larla ayakta duruyor

Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki mülteci krizleri, dünya genelinde en önemli insani sorunların başında geliyor. 2025 yılı başı itibarıyla bölgede yaklaşık 17 milyon kişinin yerinden edilmiş veya vatansız durumda olduğu tahmin ediliyor. Bu durum …

Netanyahu’nun oğlu korktuğu için adını değiştirmiş

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun oğlu Avner Netanyahu’nun 2022’de eğitimi için İngiltere’ye gitmeden önce korktuğu için adını değiştirdiği ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘bu ülkeyi kuran esas irade budur’ diyerek Atatürk’ün TBMM’nin açılışına gönderdiği telgrafı okudu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kadın Kolları Genel Merkez AR-GE Başkanlığı Teşkilat Akademisi Liderlik Okulu Kamp Programı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yabancı kuruluşlara Türkiye’yi şikayet eden CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e sert sözlerle yüklenerek, “Kuvâ-yi Milliye’ciz deyip Batı’ya hoş görünmek için şekilden şekle giriyorlar. Güç odaklarına bel bağlayanlar bizim dirayetli duruşumuzu anlayamaz.” dedi.

Hatay’daki yangın kontrol altına alındı

Hatay’ın merkez Antakya ilçesinde 30 Haziran’da çıkan orman yangını kontrol altına alındı.

Bodrum’da makilik yangını başladı

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Bitez Mahallesi’nde makilik alanda çıkan yangın şiddetli rüzgarın etkisi ile hızla büyüdü. Yangının evlere ve sitelere yöneldiği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum: Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı olmaya ihtiyacı yok ama Türkiye’nin Erdoğan’a ihtiyacı var

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum: Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı olmaya ihtiyacı yok ama Türkiye’nin Erdoğan’a ihtiyacı var