Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar: Beyin kanser hücresini öldüren keşfimiz için maddi destek bulamıyoruz

Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sancar: Beyin Kanserini Yenmek İçin Umudu Arttırıyor

2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Nefes gazetesinden Şehriban Kıraç ile yaptığı röportajda beyin kanserine yönelik yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Aziz Sancar, beyin kanserinin ölüm nedenleri arasında 10. sırada yer aldığını belirterek, mevcut kanser ilaçlarının beyin kan-beyin bariyerini geçemediğini ve bu nedenle etkisiz kaldığını vurguladı.

Prof. Dr. Sancar’ın ekibi, EdU adı verilen bileşenin, hızlı bölünen kanserli beyin hücrelerini öldürebilirken, sağlıklı bölünmeyen beyin hücrelerini koruyabileceğini keşfetti. Bu önemli keşif, umut verici sonuçlar doğurarak beyin kanserinin tedavisinde yeni bir kapı açabilir.

Çalışmaları için maddi destek bulmakta zorluk çektiklerini dile getiren Sancar, ilaç firmalarının hangi projeleri destekleyeceklerini belirlemekte zorlandıklarını ifade etti.

Sancar ayrıca, beyin kanseri tedavisi için gönüllü insanlarda deneme yapma gerekliliğini vurgulayarak, umut verici ve güvenli sonuçlar elde ettiklerini belirtti. Beyin kanserine tanı konulan hastaların ortalama yaşam süresinin 14-16 ay olduğunu hatırlatarak, yeni tedavi yöntemlerinin ne kadar hızlı geliştirilebilirse, o kadar iyi olacağını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın bilimsel araştırmalara yönelik bütçede kısıntıya gitmesiyle ilgili belirsizlikleri de değerlendiren Aziz Sancar, Türkiye’deki gençlere bilim yapmaları için cesaret verdi ve yurtdışında bilim eğitimi alıp Türkiye’ye dönmelerini tavsiye etti.

Sancar’ın sözleri, Türkiye’deki gençlere bilimde ilerlemeleri ve ülkeye dönerek katkıda bulunmaları için önemli bir mesaj niteliği taşıyor.

Related Posts

Evrenin en büyük haritası yayımlandı

Evrenin en büyük haritası yayımlandı

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir

Prof. Dr. Utku Perktaş: Asgari akademik üretim ve araştırma kültürü göstergeleri, rektörlük gibi makamlar için açık ve şeffaf kriterler hâline getirilmelidir

Okçuluk Dünya Kupası’nın 3’üncü ayağı başladı

100. Yıl Okçuluk Tesisleri’nde düzenlenen Okçuluk Dünya Kupası’nın 3. ayağı Antalya’da başladı. Türkiye’yi klasik yayda 8, makaralı yayda 7 sporcu temsil ediyor.

Meta, Constellation Energy ile 20 yıllık nükleer enerji anlaşması imzaladı

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi ABD’li teknoloji şirketi Meta, yapay zeka alanında artan enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla Constellation Energy ile 20 yıllık nükleer enerji anlaşması yaptığını duyurdu.

‘Yarının Teknoloji Liderleri’ yarışmasında kazananlar belli oldu

Turkcell’in, gençleri teknolojiye yönlendirmek ve potansiyellerini ortaya çıkarmak amacıyla bu yıl ilk kez düzenlediği “Yarının Teknoloji Liderleri” yarışmasında, kazanan projeler belli oldu.

Zeynep Erva Alsu Elazığ’ın gururu oldu

Elazığ’da sporcu Zeynep Erva Alsu, Türkiye Eskrim Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye Şampiyonası’nda Türkiye 3’üncüsü oldu.